Waar voor uw geld
Publicatiedatum: 29 maart 2016 3145 keer gelezen

Een klein stukje groenstrook met een zielig stukje gras

De Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider is voor een groot deel financieel afhankelijk van giften en donaties. Naast verschillende instellingen zijn het voornamelijk particulieren zoals u, die ons helpen om als unieke school te blijven bestaan.

Door A.van Dijkhuizen

Helaas zijn wij als scholengemeenschap jaarlijks veel geld kwijt aan de beveiliging van onze school. Een groot deel van deze kosten wordt middels subsidies en giften vanuit diverse organisaties bekostigd. Dit is helaas nooit kostendekkend. Gelukkig worden wij jaarlijks geholpen door een vaste groep trouwe donateurs die gezamenlijk een aanzienlijk bedrag inzamelen. Deze donaties worden door ons gebruikt voor diverse doeleinden. Natuurlijk wordt de druk en de distributie van "Rond de Bron" naar ruim 5000 huishoudens hiervan bekostigd. Maar dan blijft er nog genoeg over voor andere zaken.

Het lijkt ons leuk u in de aankomende edities van Rond de Bron deelgenoot te maken van enkele grootschalige projecten die mede door u mogelijk zijn gemaakt. We gaan onder andere aandacht besteden aan het opknappen en deels vernieuwen van het schoolplein, het plaatsen van een nieuw hek rond de school en nog veel meer. In de afgelopen editie van de Rond de Bron heeft u al kunnen zien hoe onze gymzaal is verbouwd.

Het schoolplein
Wie in de afgelopen jaren een bezoek heeft gebracht aan onze school zal begrijpen dat het opknappen en deels vernieuwen van het schoolplein geen overbodige luxe is. Achter het hek, dat rond de gehele school is geplaatst, ligt een klein stukje groenstrook met een zielig stukje gras, wat her en der is vergaan. Achter de zogenaamde groenstrook begint de zee aan stoeptegels die gezamenlijk het speelplein moeten vormen. Dit speelplein wordt dan nog door een, bijna letterlijk, vervallen schuttinkje in tweeën gedeeld, zodat de meisjes en de jongens - geheel volgens joods gebruik - gescheiden kunnen spelen.
In de aankomende weken zal het schoolplein langzaam maar zeker worden opgeknapt.

Het vervallen schuttinkje

Allereerst wordt in de voorjaarsvakantie de bestrating afgevoerd om naderhand voor een deel te kunnen worden hergebruikt. Vervolgens gaan ze het gras en onkruid verwijderen en zullen de zandbak en het hekwerk van het kleine pleintje worden weggehaald. Nadat alles is verwijderd wordt er nieuw zand gestort om het geheel te kunnen egaliseren.

Om het gehele schoolplein te kunnen voorzien van nieuwe tegels, moet er maar liefst 200 vierkantenmeter aan betontegels worden gelegd. Er komt een 90 centimeter breed pad rond een gedeelte van de school. Daaromheen zal een nieuwe grasstrook worden ingezaaid. De bestaande fietsbeugels worden weer netjes teruggeplaatst. Dit gebeurt deels voor de gymzaal en deels naast het basketbalveld. Hiermee zal het aanblik van de school aanzienlijk worden verbeterd.

We proberen het geheel aantrekkelijk te maken voor de kinderen door toestellen en andere attributen te plaatsen. Zo plannen we onder andere de volgende zaken op onze drie verschillende speelplaatsen te laten aanbrengen:

  • zeskant duikelaar

  • kleuterschommel

  • knikkerpotje

  • basketbalbord met ring

  • hangbank

  • vogelnestschommel

  • speeltoren

  • voetbalveld met wit stalen doelen

  • hardhouten bank

Het hele project zal de aankomende maanden vorm moeten gaan krijgen. Maar één ding staat als een paal boven water: onze toekomstige bezoekers zullen geen idee hebben hoe het er ooit heeft uitgezien!

Beste lezer,
U bent voor ons anoniem, want wij zien u niet. Wij kennen u niet, wij weten niet hoe u ons Cheider steunt. En toch geeft u, zonder hiervoor een complimentje te ontvangen. Dat is liefdadigheid op zijn best.
Dank voor uw anonieme inzet. Uw bijdrage aan het voortbestaan en veiligheid van het Cheider is van immens belang!