Tracht gut, wet zaijn gut
Publicatiedatum: 12 april 2016 2905 keer gelezen

Het is een woelige tijd in de wereld. Christenen worden bij bosjes ontvoerd en vermoord. Wij Joden moeten helaas bewaakt worden. De Nederlandse Overheid plaatst politie en marechaussee voor Joodse gebouwen. Netanjahoe roept op om Europa te verlaten.

Door Opperrabbijn B. Jacobs, vice-voorzitter
Afbeelding: Floris Kayim

Op iedere plaats waar ik kom, word ik verwacht te spreken over het opkomend antisemitisme, onveiligheid, zorgen voor de toekomst…..En ondertussen is het alweer bijna Pesach, Joods Pasen, en gedenken we de Uittocht uit Egypte, de verlossing uit slavernij, de bevrijding van vervolging, vernedering en constante angst.

In iedere generatie worden we geacht de geschiedenis te herbeleven in de geestelijke zin van het woord. Maar helaas is die geestelijke beleving bijna een fysieke. De dreiging neemt hand over hand toe. Hoe lang nog tot ook in ons veilige Nederland…..? Maar is dit doemdenken? Waar is mijn geloof en vertrouwen? Hebben mijn lieve ouders zl. in de jaren voor de oorlog ook zo geredeneerd?

Er bestaat een wijze Joodse uitspraak die zegt: tracht gut, wet zaijn gut! Als je goed denkt zal het goed gaan. Klinkt mooi, denk ik dan een beetje depressief en ongelovig. Is dit zo? Klopt dit? Als je goed denkt….. Een diepe verklaring van deze gedachte luidt, dat als een mens op de juiste wijze denkt, hij beseft dat in feite alles goed is, ook dat wat wij mensen als negatief ervaren. De Eeuwige is goed! Alleen wij beperkte mensen ervaren dat niet altijd zo. Iedere beproeving heeft zijn waardevolle betekenis, die helaas vaak totaal onzichtbaar is.

Een depressieve man komt bij de psychiater: wat moet ik doen, dokter, ik zie alles zwart? De psychiater antwoordt hem: ga eens een avond naar Pierrot, de beroemde Franse clown. Gewoon even weg van alles en lekker lachen! Dokter, antwoordt de patiënt, ik ben Pierrot!

Lieve lezers van Rond de Bron, vrienden van ons Cheider: ik voel me soms net Pierrot. Altijd maar moet ik anderen de moed inspreken. We houden het Cheider wel overeind, zeg ik met een glimlach, moed en hoop uitstralend, terwijl ik me ernstige zorgen maak. Want de spanning van de bewaking en het opkomend antisemitisme, komen akelig dicht bij ons Cheider. G’d zij dank hebben we nog trouwe vrienden die dag en nacht voor ons klaar staan om ons te helpen en te laten overleven………